Kerststol bakken met de broodbakmachine en in de oven

Molenpoducten in dit recept:

  • Rozijnenbroodmix
  • Gedroogde gist
  • Rozijnen
  • Cassata vruchtjes
  • Hazelnoten grof
  • Broodbakmachine Panasonic
Voeg deze producten toe

Kerststol bakken met de broodbakmachine en in de oven

Kerststol bakken met de broodbakmachine en in de oven

 Ingrediënten:

  • 300 gram rozijnenbroodmix
  • 20 gram verse gist of 10 gedroogde
  • 1 ei
  • 100 – 110 gram water

Potpourri:

  • 250 gram rozijnen, liefst geweld (2 dagen van te voren 15 min weken in water, afspoelen en 2 dagen laten drogen in een vergiet)
  • 50 gram cassata vruchtjes
  • eventueel naar keus: 100 gram gebroken geweekte hazelnoten

Vulling: 200 gram amandelspijs
Afwerking: Room dip

BEREIDING

  • De ingrediënten zonder de potpourri in de machine doen
  • Alleen kneden
  • Na het kneden het deeg 15 minuten laten rijzen.
  • Dan de potpourri erdoor knijpen ( niet kneden)
  • Van het deeg een bol maken en 25 minuten laten rijzen.
  • Van de bol een punt maken, deze weer 20 minuten laten rijzen.
  • Met een rolstok of deegroller het deeg platrollen (over de lengte ); de randen iets dikker laten.
  • Leg in het midden de pil spijs en klap het deeg dicht, zodat de twee dikke randen op elkaar liggen.
  • Druk het deeg tussen de verdikking van de spijs en de dikke rand stevig aan.
  • Leg de stol op de bakplaaten doe beide in ee ruime plastic zak tegen het uitdrogen.
  • Laat de stol 60 - 90 minuten rijzen.

AFBAKKEN

  • De oven voorverwarmen op de hoogste stand gedurende 15 minuten.
  • De regelknop in de juiste stand zetten: 190°C.
  • De bakplaat in het midden of iets onder het midden in de oven schuiven.
  • Baktijd: ongeveer 30 a 35 minuten.

AFWERKING:
De kerststol, als het afgekoeld is, overgieten met room dip.