Kerststol bakken met de hand

Molenpoducten in dit recept:

  • Rozijnenbroodmix
  • Gedroogde gist
  • Rozijnen
  • Cassata vruchtjes
Voeg deze producten toe

Ingrediënten:

  • 300 gram rozijnenbroodmix
  • 1 ei
  • 20 gram gist of 10 gram droge gist
  • 100 gram water

Potpourri:

  • 250 gram gewelde rozijnen
  • 50 gram cassata vruchtjes
  • eventueel naar keus: 100 gram gebroken hazelnoten

Vulling: 200 gram spijs

BEREIDING

  • De helft van de bloem, alle gist, het ei en het water in een mengkom doen en met een lepel mengen.
  • Dit beslag 20 minuten laten rusten.
  • De rest van de bloem toevoegen en 5 minuten kneden.
  • Na het kneden direct de potpourri erdoor knijpen, niet kneden.
  • Van het deeg een bol maken en 20 minuten laten rijzen.
  • Van de bol een punt maken, deze weer 20 minuten laten rijzen.
  • Met een rolstok of deegroller het deeg platrollen (over de lengte); de randen iets dikker laten.
  • Leg in het midden de pil spijs en klap het deeg dicht, zodat de twee dikke randen op elkaar liggen.
  • Druk het deeg tussen de verdikking van de spijs en de dikke rand stevig aan.
  • Leg de stol op de bakplaat en doe beide in een ruime plastic zak tegen het uitdrogen.
  • Laat de stol 60 – 90 minuten rijzen.

AFBAKKEN

  • De oven voorverwarmen op de hoogste stand gedurende 15 minuten.
  • De regelknop in de juiste stand zetten: 190°C.
  • De bakplaat in het midden of iets onder het midden in de oven schuiven.
  • Baktijd: ongeveer 30 a 35 minuten.

AFWERKING:
de stol, als deze afgekoeld is, instrijken met gesmolten roomboter en na afkoeling poedersuiker erover strooien.